Friday, May 13, 2016

Senior Year


Assalamualaikum & Hi!
So, its been a long time without any updates since this year im gonna sit for spm though + laptop guwe prob & anyway im creating this entry by using my phone so awal cakap if ada any typos so paham paham jolerrr :'p


So yeah, my senior year went smooth so far :'))) even kennn ada la dua tigo ketul masalah dat i've been through in this 5months and cakap pasal bulan ni eee kenapa cepat sangat berlalu (?) & da most crazy thing iz spm is coming babesss bro tabah waduh. Anyway, aku baru lepas exam minggu lepas tapi still tak habes lagi there are 8 papers still in process aduh bila nak habis weh :'((( #PrayforAdam.

Jadi senior ni nak cakap best tu takdela best sangat eh tapi kalau setakat jadi senior without spm is really da best lah! bende yang paling aku tak suka setakat ni as being a senior is da JUNIOR i mean that unrespectful juniors or bahasa kasar sikit si juniosss kurang ajor. That junior keep claiming dat ;

 " Senior Kurang Ajar, Tak matang etc. "
Even a little teguran they still claim us as kurang ajar or paling lawak namatey cakap kitorang tak matang ?!

Hey little pig kiddos, so what you expect from us ? kene jilat cium kaki kau baru la boleh jadi FAV SENIOR uols gitu ?! Paling nokharom ada junior bangang cem ni aduh hahahahaha :'))) tabah weh ignore jela weh focus on future je la for now & i dont even get into my sense when da juniors cop aku ngan kawans aku " Geng bashing? " yes this is totally shit okay takde angin takde hujan btw, whatever la apa org nak kata since we are all humans tak boleh nak puaskan semua orang tapi kalau nak sangat aku jadi geng bashing boleh je?! ye i really mean it okay hahahaha! :'ppp



Anyway! this year aku join choralteam, nak cakap firstime tu takdelah since aku pernah join this kind of thing when i was form three mewakili our school, but this year there's a little different when this competition is for peringkat sekolah sekolah je sempena bulan bahasa :') so every form kene ada 1 team. Everything was lastminute okay! Hahahaha! dengan ahli yang cukup cukup je and dengan skrip pun tak hafal even keesokan hari pun still there're some yang still tak hafal hahaha that time rasa macam nak giveup jugak since team lain sume macam gegor vaganza gitu practice gegor satu sekolah petang petang xD so we make a target to be 2rd runner up jela regarding to all group yang macam wow kebooms best banding ngan team guwe :'))) tapi takpe go on jela esok tu buat jela hentam sajo xD

Upon da competition, nervous nak matey lepastu makin nervous gila bila our team is the first team yg kene perform (?) asdfghkl! btw, Alhamdulillah everything went smoothla, tinggal tggu da result ;'))) and teng teng...


1st runner up! yeay!!! and as i expect f3 choralteam beats all teams since diorang got a full practice xD anyway! Alhamdulillah, another memories created aduhai macam mana nak tinggal sekolah nanti ;'( dapat kenal orang baru yang selama ni ak cop macam pailang gangster tapi sebenarnya is totally berlawanan okay! so jangan cepat judge orang ok ok learned √√√ huhuhuhu.

And Alhamdulillah big praise to Allah for these ;




Since aku anak cikgu kat sekolah tu so no wonder if dia ada kat situ hahaha! dia cakap dia bangga gak la masatu syukur Ya Allah, dapat banggakan umi dat time, and da batch is related to spm-target students based on PKBS1 F5 exam bulan 3 ritu, yang bergambor ngan mak aku tu for form4 achievements so anything can happen okay, since jadi target students ni rasa macam tak best gakla since everyone will expect you to get a good result & be good for all time omg xD hell okay since aku ni pun sama macam yang lain ada naik turun :'((( anyway, the real one is SPM i need to prove those that i can! & for umi :'((( pray for my friends & yang pasti aku jugak kejayaan dalam spm waaa T.T do you know the feel bila banggakan mak ? Allahu.

Gudluck batch 99 buktikan pada semua yang batch kita boleh okayyyyy! tebus balik permainan PT3 kita yang totally lastminute insane cam asdfghjk ((omg i really hate zaman f3))

Till then, toodles everyone!



Read More

Wednesday, December 30, 2015

Road To SPM 2016

Assalamualaikum


Ehem. So, Hi! Its nearly 2016! So Happy New Year gais (tetiba wish awal) :'p Rasa macam cepat sangat sangat teramat 2015 ni pergi aduhai, kadang tu rase cam baru je abes PT3 :p ala bang adam mohon berpijak di bumi yang nyata because nextyear im going to sit for the most important exam! ape lagi kalau bukan espiyem :'( 

I know right, SPM is not everything  but everything start with SPM (taip balik ayat jumpe kat fb :'p ) duhai, ape nasib guwe taun depan, dis 2015 is full of heartbreaks,fake people, fake friends but still taught me how to handle it :') Cikgu cikgu selalu pesan to do well on SPM (bukan spm je act,semua exam rasanye ;'p) sebab mintak kerja pun based on SPM still tanya SPM kau berapa je?!

Unbelievable.
gila meninggal, tak caye rase nextyear jadi senior :'p agak agak best ke idok? berdebor pun ade gak. Mohon 2016 ni awarding me a success :'p aku mohonnnn~

So its one day left before new year! Sebenarnya aku baru je abes siapkan task account yang beban tahap gila nak matey, rasanye dah boleh hembos nafas lega jugak ler tapi next form 5 still one task left! tahan nafas balik! krik

taip stop taip stop (tenga fikir apa lagi nak taip)



Apepon, 2016 ni last guwe jadi dak sekolah, berjuang ngan kenkawan, makan burger hangit makcik kantin :'p,(pakej hangit sekali ngan harga tak masuk dek akal) and iron baju sekolah (benda paling malas tahap mengerang sembelit nak buat) lepastu kalau ada rejeki kita sambung blajar inshaallah! 

Anyway 2015 is not that bad, still taught me lots. Contohnye,

" Pergi mateyla manusia saiton itu, ignore negative things and do something dat makes you happy "
Jadi diri sendiri, pedulikan la manusia perosak kebahagian "Pergi Mampos" style ni increase my happiness to the max

And banyak lagila! yosssssssss
" Semoga Adam Faiz mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2016 Amin "

Last but not least gudluck batch99 and gudluck to myself (mateyla aku)
Till then, toodles!

Read More

Sunday, December 27, 2015

Life As OnlineSeller



Assalamualaikum



taip padam. taip padam.
Tudiaaa, nampak tak kesusahan nak menaip secebis ayat mukaddimah? :'p

So hi, its late midnight update ;p (sepatutnya dipublish semalam tp wifi problem so draft jeler) ni pon huntung nasib berpeluang update since laptop guwe problem, so right now kat rumah tinggal computer je. Computer lak kene konker ngan 3 jembalongs ( adik guwe ), so kalau nak main, kene latih siap siap mulut hang debat ngan diorang ;'p masalah jugak eh dapat adek petah ni ;'p thats why if someone alert selalu bukak blog ni mesti perasan, bukak je bende baru sebabnye baru je si abang main, 3 saiton itu terus bersuara ;'p nak nak si bongsu anak kesayangan ;p hahahaha tak guna

so nak citer siked my life as onlineseller :')
if tak silap aku mula business ni last 4 months centu kot. Biaso ler, mula berniaga kan, no customer so tu tak kesah sangat la but Alhamdulillah, makin hari makin ramai bertanya, makin ramai pembeli all praises to Allah atas rezeki ini, just wait never give up rezeki ni tak terus datang bergolek centu je hengkooo, so keep praying rezeki Allah itu luas!

Since berbusiness ni, engkau boleh lihatla pelbagai ragam pembeli, so my true point disini is sebab nak cita pengalaman paling pahit setakat ni yang aku pakse kene telan!


Bermula ngan sorang customer ni ;
Mula mula tu cam biasa whatsapp aku tanya size for this ada tak? readystock ke? bleh bleh bleh. So cembiasa ler aku membalas ;'p lepastu dia pun da confirm order and tanya pos bila.

Masatu hari ahad. Supplier aku punye table postage dia on Monday (means esok pos) , Wednesday and Friday.

So dia pun cam 'alright' lepastu esoknye dia pun bankin so kebetulan thats week, supplier guwe off to vacation, isnin tu kire last pos for items, lepastu dia dh fly oversea huntunglerrr. So that day, my supplier inform delay postage mungkin tak sempat nak pos aku tak tau.

So, aku pun cepat cepatler inform this customer cakap yang postage harini batal


Aku : Hi , supplier i cakap dia delay postage on monday pulak,maybe next friday baru postage
Dia : Aduhhh, kenapa baru cakap?
Aku : Sorry supplier i yang baru inform
Dia : Kasut tu saya nak guna hari sabtu dah, i nak refund balik la
Aku : Jap i dah bankin duit tu kat supplier, tunggu supplier reply
Dia : Bila boleh refund? i dah jumpe onlineshop ni, dia boleh pos harini, so i nak refund tu arini sebab nak bankin
Aku : Tunggu la supplier i reply dulu
Dia : Aduh, macam ni la, saya admin akaun twitter@applemalaysia 21K followers, saya nak awak bankin duit tu before 12pm ni boleh? saya taknak la review bad bad pasal ni ( aku masani start panas hati dah siap ugut aku lagi, dahla tak penyabor )
Aku : Bro ni first time jadi macam ni

*dia typing lagi...

Dia : Kalau awak bankin before 12pm saya tak review lah bad bad pasal ni ( siap arah aku lagi memang kwangja la ) saya student saya nak duit tu balik, saya bayar RM220 tau RM220, saya tengah terdesak sekarang ni nak bayar thesis apa semua, saya biology students








Bila hati berbicara ( haha poyo );
**masalah sekarang aku bukan nak cekik duit kau! duit tu aku dah bankin kat supplier, dia duk ulang je dia bayor RM220 padahal normal la price kasut beli dua! lepastu cakap terdesak! dah tau terdesak still berjoli beli kasut tu apedehal?! lepastu hahahahaha! yang ni lawak! mention dia tu biology student! hahahaha motif? nak cakap kau ni dak U pandai? alah sombongnye!**

time ni memang tgh stress sangat, and what to do is silent jela the best way bila berkomunikasi ngan manusia bodoh nampak tak emosi sangat aku menaip ;'p aku pinjam duit hakak aku bankin balik :'( nampaknye aku yg terdesak skarang, so lepasni aku tak amik lagi urgent order and no refundable!!!


Aku: Okay dah bankin siap tunjuk slip bukti maybank2u receipt time tu
Dia : Jap nak cek
Aku: Alah bro, dont worry la saya ni bukan jenis yang suka makan duit haram ni

Dia pun cam 'okay' and aku masani macam nak putus semangat jap nak berbusiness :'((( people nowadays, ini la social media bully orang kata haha baru aku rase, bangga sangat 21k followers dia tu! kalau personal acc punye bolela aku nak heran! ni menumpang nama Apple je kot?! that time aku memang speechless bcs this is the first time kene customer macam ni siap ugut lagi :'p


" Macam ni la business online " hakak aku cakap kat aku :')




Aku pun memang mood down gila, masatu zohor, semayang sume doa rasa macam nak nanges :'p Allahu, lepastu aku kental balik still nak keep this business so, aku arrange rules baru setiap kali customer nak order aku akan cakap yang aku tak amik urgent order, so bila 2 pihak sama setuju ok jalan bincang and sampai sekarang Alhamdulillah :')))


Kepada yang berkenaan,
terima kasih sebab rosakkan mood aku, jatuhkan semangat aku,ugut aku time tu :') So gais this is the realiti business online, tak mudah! i keep this as a lessons and forget la manusia macam ni :'p tak kesah la aku ni just a 16years old ke kene respect orang tua ke but i learn this kind of " respect each other " and " as long as you respect me i'll respect you " it is not all about umur it is about respect each other bro pls la tolerate sikit!


Jarang kan menaip penuh emosi ni :’p hahahah dahler,
Till then, toodles :*



Read More

Thursday, December 10, 2015

Kisah Si Librarians


Assalamualaikum and Hai!

So, anyeonghaseyo! Its new update again :p Aku harap dapat menaip sampai habis bukan taip padam taip padam and its end up to be a blank pos ;p lepastu mulala hala mouse ke button back,click newtab lepastu layan youtube ehe ;p gitew kau mukaddimahnye hahaha ;p

So, sini na story, sekolah aku tahun ni merupakan sekolah yang so hectic with activities and others and one of the activities is School Library Competition. My school was nominated to be one of the participants ;) Alhamdulillah satu titik permulaan kepada kejayaan sekolah walaupun hanya sekolah harian biasa em ehe.

Just to let yalss know that my school was crowned as a champion for School Library Competition State Challenge Alhamdulillah, all praises to Allah ;) so our next mission is to be  da next number 1 for National Challenge 2015. So, as a librarian, weols pun kene play our role kerjasama hias hias library tak lupa cikgu cikgu yang tak menang tangan, bantu ;p bila cikgu semua busy, dak pelajar semua epy sebab cikgu jarang masuk kelas ;p  (except for librarians) 


So, our next mission National Challenge begin.
It was so exhausted and busy.

Balik petang and sometimes malam.Semua busy dengan puluh puluh ribu buku berterabur atas lantai kau rasa? alih rak buku, angkat rak buku yang useless and lama tu turun letak bawah from 4thfloor! aku rasa paling gila kerja yang pernah aku buat is datttt! No holiday.

2 weeks before da compety is school holiday :'((( if im not mistakenla. Geng geng librarians kene kerah datang sekolah naik library and catch works em.

Sangat busy, dengan cikgu yang tak henti naik turun masuk library suruh print itu ini, laminating papernya, taip menaip susun buku label buku rak and tah pape tak ingat ;p sampai tak masuk kelas 4 hari ;'p


Hakak senior librarians sume sporting and geng sekepala ;p ada yang balik lewat malam setiap hari and kalau nak tahu, weols ((some)) balik rumah tengah malam struggle last week before bertanding ;'p and satu satunya cikgu library kami yang penat lelah menjayakan library sekolah ;')

2last day before the compety begin, aku ngan cg library to be honest, tidur kat library malam tu, tolong cikgu taip taip, and other things ;')) oh rasa macam tak caye je i did it.Bawak baju pergi librrary. 6.00am bangun pergi mandi kat tandas sebelah ahahaha so unforgetable memory.

So, it the lastday before the competition,
Semua balik awal haritu, nak collect tenaga untuk hari penentu esok ;')
 cg library keep asking us ;
Awak rasa kite dapat nombor tak? ;') '

and dat words that she told us (especially to dak form5)
Kalau awak tolong luang masa bantu cikgu, insyaallah, Allah akan bantu awak nanti exam because library ni tempat ilmu,sekaligus awak bantu sebar ilmu for students ;') and all my best students semuanya librarians  '


So, the competition begin.

we divided ambil alih jaga bilik bilik, lama sangat nak mati sampai kebulur ;p tunggu judge belek belek semua file, berenti rehat solat, and end lebih kurang pukul 7pm macam tu dengan hujan lebat ahaha ;'p lepastu semua hembus nafas lega yang amat! bcs its finally end!!! yeayyy!!!

It was so hectic and happy memory to be honest. Nextyear, no more kak senior yang sporting and no more busy busy ;'p i keep laughing when reminding back all the memories ;') and lepastu ramai sekolah sekolah datang melawat sekolah kami before tunggu da keputusan pertandingan yang sangat lama kene tunggu ergh.

And the result? ehehehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaaa!!! Congrats SPeC ( stands for SMK Pengkalan Chepa )

Alhamdulillah, syukur bcs our school is the only 'Sekolah Harian biasa' Yang dapat nombor bertanding dengan sekolah kluster and SBP in National Challenge! rupanya :') I guess that was the best achievement right ;'))))) We librarians heppy and seluruh warga SPeC happy ;') at last our hardworks repaid and sekaligus mengharumkan nama sekolah & negeri Kelantan! yeayyy!

And last, just to let you gais know the woman in pinky kurung is our library teacher and also My MOTHER! hekehekekeke sampai menginap di library dua beranak ni tauuu xp mother memang work hard and she is type of yang komited bila kerja sampaikan tahun ni, no family holiday ;'((((((( and oh ya, pray for my mother to perform umrah well and may Allah ease everything, baru bertolak semalam ke Mekah ;'))) 

So begitulah a not so ceritanya ;p till then, toodles!


Read More