16 Oct 2016

Me and SPM



 Hi, Assalamualaikum. Its been a while since my last update pergh, how time flies this fast? I cant brain that my spm is just telur di hujung tanduk! I dont even know how to describe my feelings right now, entah.

it is undescribeable, yang pasti aku nak mak aku bangga dengan result aku hm, doakan!

Lately, (bukan lately sangatlah pun) aku perasan ramai blogger yang tak aktif, i mean tak macam dulu dulu, how i miss the old times, yelah since banyak social apps harini kan so maybe diorang prefer to luah out their feels through other socials lebih kurang cam aku jugaklah kot?

Blog je tak update, tapi i do online in other socials macam twitter, whatsapp and sekutu yahudinya. 

Aku is kekok nak taip apa since lama tak update ni rasa cam "Eh? nak cakap apa lagi eh?", ha nampak tak nampak tak, so if this post does bring you into "Apa dia ni bebel?". ha hopefully you gais understand my bad typing, pardon me.

My senior year went smooth so far, and at this time aku berjaya overcome mulut mulut kaum anjing, i learn to ignore apa orang nak cakap dan hidup ni tak perlu nak ikut ekspetasi orang? kan.

"Eh? aku rasa kau looks better without spectacle?", hek elaih, apa nak kesah sangat ekspetasi orang? kau do what makes you feel good. All this time, aku terlampau sangat nak ikut orang? in intention to make myself look good at other people eyes hm.


Tapi, sekarang? alah aih pergi mati lah ye anjenk, i dont care anymore kot, kalau dulu berejam sikat rambut nak pergi sekolah tapi sekarang dah berapa minit je kot sebab aku rasa cam "Eh? apa sangat sikat rambut berejam?" when actually niat kau pergi sekolah just to study not to study what people's reactions toward you 

( I hope you gais get my point there please jangan buat aku faham sorang sorang apa yang aku cakap :') pffft )

Form 5 ni banyak ajar aku benda and sejak sejak jadi form 5 ni, aku rasa cam aku lebih redha kot dalam belajar tak macam masa aku form 3 dulu, i enjoy my form 5 well. Surrounded with cool friends is one of the factors of why i enjoy myself dalam belajar. It is cool to have a good friend i tell you! Jadi kawan since form 4, alih alih kejap lagi dah nak berpisah? Allahu.

Dulu, aku selalu gak doa kat Tuhan to give me good friends and nak ada kawan yang boleh ajak selfie (hipster sangat doa) since i dont have one in my form 1,2,3 and that time, nak belajor pun rasa cam maleh plus my self esteem masa tu pun kureng, being oppressed tu biasa :')

But.


Sungguh Tuhan itu beri tepat pada masa, semua keluhan terusap tepat when i was in form 4 and now, i got a lot of selfie-addict friends lol, everyday, everytime they never fail to make me senyum sampai ke serebelum buehehehe. I also learn to stand for my rights and do slap those people with karma, sungguh Tuhan itu adil, i get to see those people yang once brought me down but in the end, they did feel how i feels.

Ada satu masa aku rasa sebak, sebak masa solat bila aku bayang yang sungguh Tuhan itu penyayang, mungkin dia tak bagi sekarang, tapi later, having good friends is one of gifts.

Kalau dulu keyakinan aku yang mana secebis zarah sampai nak pergi kantin pun rasa kureng yakin, tapi sekarang self confidence aku ni rasanya dah sampai tahap bahayanya sinar gamma kot bahahaha! I do give out everything i feel, kalau aku tak suka then i tell it out.

Nampak tak? dah lari tajuk. 

Doakan aku dapat straight As in spm (7 november ni) doakan aku biar tenang dan sihat during the exam! :') Till we meet again in next post.

And and!

Aku ambil peluang ni nak mintak maaf kepada mereka yang ada terasa hati dengan mana mana pos or komen aku sepanjang aku blogging, moga aku dapat jawab exam dengan tenang :')

Toodles.




Read More

13 May 2016

Senior Year


Assalamualaikum & Hi!
So, its been a long time without any updates since this year im gonna sit for spm though + laptop guwe prob & anyway im creating this entry by using my phone so awal cakap if ada any typos so paham paham jolerrr :'p


So yeah, my senior year went smooth so far :'))) even kennn ada la dua tigo ketul masalah dat i've been through in this 5months and cakap pasal bulan ni eee kenapa cepat sangat berlalu (?) & da most crazy thing iz spm is coming babesss bro tabah waduh. Anyway, aku baru lepas exam minggu lepas tapi still tak habes lagi there are 8 papers still in process aduh bila nak habis weh :'((( #PrayforAdam.

Jadi senior ni nak cakap best tu takdela best sangat eh tapi kalau setakat jadi senior without spm is really da best lah! bende yang paling aku tak suka setakat ni as being a senior is da JUNIOR i mean that unrespectful juniors or bahasa kasar sikit si juniosss kurang ajor. That junior keep claiming dat ;

 " Senior Kurang Ajar, Tak matang etc. "
Even a little teguran they still claim us as kurang ajar or paling lawak namatey cakap kitorang tak matang ?!

Hey little pig kiddos, so what you expect from us ? kene jilat cium kaki kau baru la boleh jadi FAV SENIOR uols gitu ?! Paling nokharom ada junior bangang cem ni aduh hahahahaha :'))) tabah weh ignore jela weh focus on future je la for now & i dont even get into my sense when da juniors cop aku ngan kawans aku " Geng bashing? " yes this is totally shit okay takde angin takde hujan btw, whatever la apa org nak kata since we are all humans tak boleh nak puaskan semua orang tapi kalau nak sangat aku jadi geng bashing boleh je?! ye i really mean it okay hahahaha! :'ppp



Anyway! this year aku join choralteam, nak cakap firstime tu takdelah since aku pernah join this kind of thing when i was form three mewakili our school, but this year there's a little different when this competition is for peringkat sekolah sekolah je sempena bulan bahasa :') so every form kene ada 1 team. Everything was lastminute okay! Hahahaha! dengan ahli yang cukup cukup je and dengan skrip pun tak hafal even keesokan hari pun still there're some yang still tak hafal hahaha that time rasa macam nak giveup jugak since team lain sume macam gegor vaganza gitu practice gegor satu sekolah petang petang xD so we make a target to be 2rd runner up jela regarding to all group yang macam wow kebooms best banding ngan team guwe :'))) tapi takpe go on jela esok tu buat jela hentam sajo xD

Upon da competition, nervous nak matey lepastu makin nervous gila bila our team is the first team yg kene perform (?) asdfghkl! btw, Alhamdulillah everything went smoothla, tinggal tggu da result ;'))) and teng teng...


1st runner up! yeay!!! and as i expect f3 choralteam beats all teams since diorang got a full practice xD anyway! Alhamdulillah, another memories created aduhai macam mana nak tinggal sekolah nanti ;'( dapat kenal orang baru yang selama ni ak cop macam pailang gangster tapi sebenarnya is totally berlawanan okay! so jangan cepat judge orang ok ok learned √√√ huhuhuhu.

And Alhamdulillah big praise to Allah for these ;




Since aku anak cikgu kat sekolah tu so no wonder if dia ada kat situ hahaha! dia cakap dia bangga gak la masatu syukur Ya Allah, dapat banggakan umi dat time, and da batch is related to spm-target students based on PKBS1 F5 exam bulan 3 ritu, yang bergambor ngan mak aku tu for form4 achievements so anything can happen okay, since jadi target students ni rasa macam tak best gakla since everyone will expect you to get a good result & be good for all time omg xD hell okay since aku ni pun sama macam yang lain ada naik turun :'((( anyway, the real one is SPM i need to prove those that i can! & for umi :'((( pray for my friends & yang pasti aku jugak kejayaan dalam spm waaa T.T do you know the feel bila banggakan mak ? Allahu.

Gudluck batch 99 buktikan pada semua yang batch kita boleh okayyyyy! tebus balik permainan PT3 kita yang totally lastminute insane cam asdfghjk ((omg i really hate zaman f3))

Till then, toodles everyone!



Read More

30 Dec 2015

Road To SPM 2016

Assalamualaikum


Ehem. So, Hi! Its nearly 2016! So Happy New Year gais (tetiba wish awal) :'p Rasa macam cepat sangat sangat teramat 2015 ni pergi aduhai, kadang tu rase cam baru je abes PT3 :p ala bang adam mohon berpijak di bumi yang nyata because nextyear im going to sit for the most important exam! ape lagi kalau bukan espiyem :'( 

I know right, SPM is not everything  but everything start with SPM (taip balik ayat jumpe kat fb :'p ) duhai, ape nasib guwe taun depan, dis 2015 is full of heartbreaks,fake people, fake friends but still taught me how to handle it :') Cikgu cikgu selalu pesan to do well on SPM (bukan spm je act,semua exam rasanye ;'p) sebab mintak kerja pun based on SPM still tanya SPM kau berapa je?!

Unbelievable.
gila meninggal, tak caye rase nextyear jadi senior :'p agak agak best ke idok? berdebor pun ade gak. Mohon 2016 ni awarding me a success :'p aku mohonnnn~

So its one day left before new year! Sebenarnya aku baru je abes siapkan task account yang beban tahap gila nak matey, rasanye dah boleh hembos nafas lega jugak ler tapi next form 5 still one task left! tahan nafas balik! krik

taip stop taip stop (tenga fikir apa lagi nak taip)



Apepon, 2016 ni last guwe jadi dak sekolah, berjuang ngan kenkawan, makan burger hangit makcik kantin :'p,(pakej hangit sekali ngan harga tak masuk dek akal) and iron baju sekolah (benda paling malas tahap mengerang sembelit nak buat) lepastu kalau ada rejeki kita sambung blajar inshaallah! 

Anyway 2015 is not that bad, still taught me lots. Contohnye,

" Pergi mateyla manusia saiton itu, ignore negative things and do something dat makes you happy "
Jadi diri sendiri, pedulikan la manusia perosak kebahagian "Pergi Mampos" style ni increase my happiness to the max

And banyak lagila! yosssssssss
" Semoga Adam Faiz mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2016 Amin "

Last but not least gudluck batch99 and gudluck to myself (mateyla aku)
Till then, toodles!

Read More

27 Dec 2015

Life As OnlineSeller



Assalamualaikum



taip padam. taip padam.
Tudiaaa, nampak tak kesusahan nak menaip secebis ayat mukaddimah? :'p

So hi, its late midnight update ;p (sepatutnya dipublish semalam tp wifi problem so draft jeler) ni pon huntung nasib berpeluang update since laptop guwe problem, so right now kat rumah tinggal computer je. Computer lak kene konker ngan 3 jembalongs ( adik guwe ), so kalau nak main, kene latih siap siap mulut hang debat ngan diorang ;'p masalah jugak eh dapat adek petah ni ;'p thats why if someone alert selalu bukak blog ni mesti perasan, bukak je bende baru sebabnye baru je si abang main, 3 saiton itu terus bersuara ;'p nak nak si bongsu anak kesayangan ;p hahahaha tak guna

so nak citer siked my life as onlineseller :')
if tak silap aku mula business ni last 4 months centu kot. Biaso ler, mula berniaga kan, no customer so tu tak kesah sangat la but Alhamdulillah, makin hari makin ramai bertanya, makin ramai pembeli all praises to Allah atas rezeki ini, just wait never give up rezeki ni tak terus datang bergolek centu je hengkooo, so keep praying rezeki Allah itu luas!

Since berbusiness ni, engkau boleh lihatla pelbagai ragam pembeli, so my true point disini is sebab nak cita pengalaman paling pahit setakat ni yang aku pakse kene telan!


Bermula ngan sorang customer ni ;
Mula mula tu cam biasa whatsapp aku tanya size for this ada tak? readystock ke? bleh bleh bleh. So cembiasa ler aku membalas ;'p lepastu dia pun da confirm order and tanya pos bila.

Masatu hari ahad. Supplier aku punye table postage dia on Monday (means esok pos) , Wednesday and Friday.

So dia pun cam 'alright' lepastu esoknye dia pun bankin so kebetulan thats week, supplier guwe off to vacation, isnin tu kire last pos for items, lepastu dia dh fly oversea huntunglerrr. So that day, my supplier inform delay postage mungkin tak sempat nak pos aku tak tau.

So, aku pun cepat cepatler inform this customer cakap yang postage harini batal


Aku : Hi , supplier i cakap dia delay postage on monday pulak,maybe next friday baru postage
Dia : Aduhhh, kenapa baru cakap?
Aku : Sorry supplier i yang baru inform
Dia : Kasut tu saya nak guna hari sabtu dah, i nak refund balik la
Aku : Jap i dah bankin duit tu kat supplier, tunggu supplier reply
Dia : Bila boleh refund? i dah jumpe onlineshop ni, dia boleh pos harini, so i nak refund tu arini sebab nak bankin
Aku : Tunggu la supplier i reply dulu
Dia : Aduh, macam ni la, saya admin akaun twitter@applemalaysia 21K followers, saya nak awak bankin duit tu before 12pm ni boleh? saya taknak la review bad bad pasal ni ( aku masani start panas hati dah siap ugut aku lagi, dahla tak penyabor )
Aku : Bro ni first time jadi macam ni

*dia typing lagi...

Dia : Kalau awak bankin before 12pm saya tak review lah bad bad pasal ni ( siap arah aku lagi memang kwangja la ) saya student saya nak duit tu balik, saya bayar RM220 tau RM220, saya tengah terdesak sekarang ni nak bayar thesis apa semua, saya biology students








Bila hati berbicara ( haha poyo );
**masalah sekarang aku bukan nak cekik duit kau! duit tu aku dah bankin kat supplier, dia duk ulang je dia bayor RM220 padahal normal la price kasut beli dua! lepastu cakap terdesak! dah tau terdesak still berjoli beli kasut tu apedehal?! lepastu hahahahaha! yang ni lawak! mention dia tu biology student! hahahaha motif? nak cakap kau ni dak U pandai? alah sombongnye!**

time ni memang tgh stress sangat, and what to do is silent jela the best way bila berkomunikasi ngan manusia bodoh nampak tak emosi sangat aku menaip ;'p aku pinjam duit hakak aku bankin balik :'( nampaknye aku yg terdesak skarang, so lepasni aku tak amik lagi urgent order and no refundable!!!


Aku: Okay dah bankin siap tunjuk slip bukti maybank2u receipt time tu
Dia : Jap nak cek
Aku: Alah bro, dont worry la saya ni bukan jenis yang suka makan duit haram ni

Dia pun cam 'okay' and aku masani macam nak putus semangat jap nak berbusiness :'((( people nowadays, ini la social media bully orang kata haha baru aku rase, bangga sangat 21k followers dia tu! kalau personal acc punye bolela aku nak heran! ni menumpang nama Apple je kot?! that time aku memang speechless bcs this is the first time kene customer macam ni siap ugut lagi :'p


" Macam ni la business online " hakak aku cakap kat aku :')




Aku pun memang mood down gila, masatu zohor, semayang sume doa rasa macam nak nanges :'p Allahu, lepastu aku kental balik still nak keep this business so, aku arrange rules baru setiap kali customer nak order aku akan cakap yang aku tak amik urgent order, so bila 2 pihak sama setuju ok jalan bincang and sampai sekarang Alhamdulillah :')))


Kepada yang berkenaan,
terima kasih sebab rosakkan mood aku, jatuhkan semangat aku,ugut aku time tu :') So gais this is the realiti business online, tak mudah! i keep this as a lessons and forget la manusia macam ni :'p tak kesah la aku ni just a 16years old ke kene respect orang tua ke but i learn this kind of " respect each other " and " as long as you respect me i'll respect you " it is not all about umur it is about respect each other bro pls la tolerate sikit!


Jarang kan menaip penuh emosi ni :’p hahahah dahler,
Till then, toodles :*



Read More