Life As OnlineSeller
11:12 - 18 comments



Assalamualaikum



taip padam. taip padam.
Tudiaaa, nampak tak kesusahan nak menaip secebis ayat mukaddimah? :'p

So hi, its late midnight update ;p (sepatutnya dipublish semalam tp wifi problem so draft jeler) ni pon huntung nasib berpeluang update since laptop guwe problem, so right now kat rumah tinggal computer je. Computer lak kene konker ngan 3 jembalongs ( adik guwe ), so kalau nak main, kene latih siap siap mulut hang debat ngan diorang ;'p masalah jugak eh dapat adek petah ni ;'p thats why if someone alert selalu bukak blog ni mesti perasan, bukak je bende baru sebabnye baru je si abang main, 3 saiton itu terus bersuara ;'p nak nak si bongsu anak kesayangan ;p hahahaha tak guna

so nak citer siked my life as onlineseller :')
if tak silap aku mula business ni last 4 months centu kot. Biaso ler, mula berniaga kan, no customer so tu tak kesah sangat la but Alhamdulillah, makin hari makin ramai bertanya, makin ramai pembeli all praises to Allah atas rezeki ini, just wait never give up rezeki ni tak terus datang bergolek centu je hengkooo, so keep praying rezeki Allah itu luas!

Since berbusiness ni, engkau boleh lihatla pelbagai ragam pembeli, so my true point disini is sebab nak cita pengalaman paling pahit setakat ni yang aku pakse kene telan!


Bermula ngan sorang customer ni ;
Mula mula tu cam biasa whatsapp aku tanya size for this ada tak? readystock ke? bleh bleh bleh. So cembiasa ler aku membalas ;'p lepastu dia pun da confirm order and tanya pos bila.

Masatu hari ahad. Supplier aku punye table postage dia on Monday (means esok pos) , Wednesday and Friday.

So dia pun cam 'alright' lepastu esoknye dia pun bankin so kebetulan thats week, supplier guwe off to vacation, isnin tu kire last pos for items, lepastu dia dh fly oversea huntunglerrr. So that day, my supplier inform delay postage mungkin tak sempat nak pos aku tak tau.

So, aku pun cepat cepatler inform this customer cakap yang postage harini batal


Aku : Hi , supplier i cakap dia delay postage on monday pulak,maybe next friday baru postage
Dia : Aduhhh, kenapa baru cakap?
Aku : Sorry supplier i yang baru inform
Dia : Kasut tu saya nak guna hari sabtu dah, i nak refund balik la
Aku : Jap i dah bankin duit tu kat supplier, tunggu supplier reply
Dia : Bila boleh refund? i dah jumpe onlineshop ni, dia boleh pos harini, so i nak refund tu arini sebab nak bankin
Aku : Tunggu la supplier i reply dulu
Dia : Aduh, macam ni la, saya admin akaun twitter@applemalaysia 21K followers, saya nak awak bankin duit tu before 12pm ni boleh? saya taknak la review bad bad pasal ni ( aku masani start panas hati dah siap ugut aku lagi, dahla tak penyabor )
Aku : Bro ni first time jadi macam ni

*dia typing lagi...

Dia : Kalau awak bankin before 12pm saya tak review lah bad bad pasal ni ( siap arah aku lagi memang kwangja la ) saya student saya nak duit tu balik, saya bayar RM220 tau RM220, saya tengah terdesak sekarang ni nak bayar thesis apa semua, saya biology students








Bila hati berbicara ( haha poyo );
**masalah sekarang aku bukan nak cekik duit kau! duit tu aku dah bankin kat supplier, dia duk ulang je dia bayor RM220 padahal normal la price kasut beli dua! lepastu cakap terdesak! dah tau terdesak still berjoli beli kasut tu apedehal?! lepastu hahahahaha! yang ni lawak! mention dia tu biology student! hahahaha motif? nak cakap kau ni dak U pandai? alah sombongnye!**

time ni memang tgh stress sangat, and what to do is silent jela the best way bila berkomunikasi ngan manusia bodoh nampak tak emosi sangat aku menaip ;'p aku pinjam duit hakak aku bankin balik :'( nampaknye aku yg terdesak skarang, so lepasni aku tak amik lagi urgent order and no refundable!!!


Aku: Okay dah bankin siap tunjuk slip bukti maybank2u receipt time tu
Dia : Jap nak cek
Aku: Alah bro, dont worry la saya ni bukan jenis yang suka makan duit haram ni

Dia pun cam 'okay' and aku masani macam nak putus semangat jap nak berbusiness :'((( people nowadays, ini la social media bully orang kata haha baru aku rase, bangga sangat 21k followers dia tu! kalau personal acc punye bolela aku nak heran! ni menumpang nama Apple je kot?! that time aku memang speechless bcs this is the first time kene customer macam ni siap ugut lagi :'p


" Macam ni la business online " hakak aku cakap kat aku :')




Aku pun memang mood down gila, masatu zohor, semayang sume doa rasa macam nak nanges :'p Allahu, lepastu aku kental balik still nak keep this business so, aku arrange rules baru setiap kali customer nak order aku akan cakap yang aku tak amik urgent order, so bila 2 pihak sama setuju ok jalan bincang and sampai sekarang Alhamdulillah :')))


Kepada yang berkenaan,
terima kasih sebab rosakkan mood aku, jatuhkan semangat aku,ugut aku time tu :') So gais this is the realiti business online, tak mudah! i keep this as a lessons and forget la manusia macam ni :'p tak kesah la aku ni just a 16years old ke kene respect orang tua ke but i learn this kind of " respect each other " and " as long as you respect me i'll respect you " it is not all about umur it is about respect each other bro pls la tolerate sikit!


Jarang kan menaip penuh emosi ni :’p hahahah dahler,
Till then, toodles :*



LEAVE YOUR COMMENT HERE, I WOULD APPRECIATE THAT TQ
No spamming.
No harsh words.
Sign in to comment.
Mind your language.
I will reply your comment within 24h.
Mind to click my nuffnang, I will click yours back.

18 comments:

  1. Sabar Adam . mybe bukan rezeki hari ni . Hari esk dpt lebih lagi . 😉👍 . teruskan berniaga

    ReplyDelete
  2. lek adam. sis jumpa lagi macam2 karenah depa. belum deal oversea customer lagi. masalah kastam laa -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan realitinye sekarang, the best way nye move on and keep strong, doa mintak permudah.

      Delete
  3. sabar lah. manusia memang mcm2 perangai nya

    ReplyDelete
  4. hehhehe.. nak berniaga memang kena kental. customer mmg banyak kerenah :)

    ReplyDelete
  5. huhu adam bertabah lah ye!
    lain kali bila nak bg acc number tu;
    tulis siap siap

    PLS DO NOT PROCEED ORDER IF YOU EXPECT THE STUFFS WOULD ARRIVE TO U IN A DAY. PLS EXPECT SOME DELAY BC IT MAY HAPPEN.
    THANK U!!
    KALAU KO TAK SABAR KO JGN ORDER ONLINE!!!!

    ha gituw marah qila hahaahahahaha

    ReplyDelete
  6. dah lama tak blogwalking sini...wahhh..niage dah sekarang...be strong kayy...no matter what keep on your business :D

    ReplyDelete
  7. geram pulak baca aihhhhhh. tak sabar betul lah. org yg mcm tu mmg payah sikit. sabar je lah.

    ReplyDelete
  8. macam-macam kerenah rupanya, tak sangka.
    tapi takpeee pengalaman :)

    ReplyDelete
  9. online business srs susah . dedulu penahla pakat dengan kawan nak bukak instashop , pastu tetiba tatau canne nak cari supplier semua . bergaduh ah jugak sampai tak tegur bagai ahahahaha respect ah kat u boleh tabah nak teruskan business :')))))))))))

    ReplyDelete