Tutorial Photoshop : Put Line In Words

Thursday, June 05, 2014


Assalamualaikum chentaa

Buat pertama kalinya,gua up entri pasai photoshop.Jujur cakap,aku ni bukannyaa terer sangat pasal photoshop ,sekarang pun masih merangkak belajar pelan-pelan dan aku masih baru dalam bidang ni hukhuk.Disebabkan kesian kat penrequest yang dah lamoo tunggu entry ni,gua sanggup terjah bara api ececeh.Gua sebenarnya takut + gugup sebenornya nak update entry ni takutnyaa orang tak paham ,aku yang syok sendiri menaip isk isk.So,sesiapa yang nak cuba buat bolehlah refer tutorial ni iye? 

TUTORIAL PUT LINE IN WORDS
  • First of all , korang kena SAVE dulu gambar ni ( Right click > Save Image As )
  • Next,bukak photoshop korang,tak kesahlah CS berapa tapi aku punya CS6 
  • Lepastu korang tekan FILE > OPEN > BUKAK GAMBAR YANG KORANG SAVE TADI
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Dah bukak ? bagus :) Lepastu korang click EDIT > DEFINE PATTERN
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Got it? lepastu pilih FILE > NEW > ADJUST WIDTH & HEIGHT
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Dapatlah rupa macam alah ni 
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Next,korang tekan lambang [ T ] kat sebelah kiri rujuk gambar
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Taip lah perkatann apa-apa ikut suka hati LOL
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Lepastu korang RIGHT CLICK dekat layer text tadi lepastu pilih PATTERN OVERLAY ataupu korang tekan je lambang Fx bawah layer tu lepastu pilih PATTERN OVERLAY ,rujuk gambo
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • Nanti akan muncul satu popup.Lepastu,pada bahagian pattern tu,korang pick pattern image yang korang save tadi lepastu adjust dia punya OPACITY kepada 30.Aku suggest 30 below.Refer gambar
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN
  • SIAP! Tak paham? komen kat bawah.Hasil daripada tutorial ni :
KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN

Soryy sesangat buat mereka yang tak paham hukhuk .Apa-apa pertanyaan,
sila usha aku di ruang komen okayh? ataupun di akaun ask.fm haku
ASK.FM/ADAMFAIZ

You Might Also Like

3 Like This Entry: