Tips Blogging : Selesakan Pengunjung Blog Anda

Friday, December 06, 2013

Assalamualaikum Gojes and Hensem
Dah berkurun lamanya niat aku nak bertips ni berkubur dalam kepala.So,harini aku memang betul-betul nak hidupkan balik niat aku ni.Korang sudi bacakan? kekeke.Tak sudi ? sampai hati uolszz *nadapondan* kahkah.

Tips Blogging  : Selesakan Pengunjung Blog Anda 

Loading Blog
Adalah sangat-sangat penting.Loading blog jangan lambat sangat.Kadang-kadang perangai orang ni kita tak tahu.Ada yang penyabar ada yang tak macam aku,lagi-lagi yang pakai berukband tak ke berabad abis masa untuk bukak blog korang je ? huh.So,makesure loading blog korang jangan lambat sangat ya.

Widget berterabur
Widget berterabur ni boleh didefinisikan seperti rambut perempuan yang baru bangun tidur.Pernah tengok tak? Kalau boleh kemaskan widget di sidebar,baru cantik mata memandang ya dak ? bila dah cantik barulah orang akan jatuh cintaa kan ? hehe.

Shortform
Aku tak nafikan yang aku pun pernah guna shortform ni.Tapi kalau boleh janganlah sampai tahap orang tak boleh baca dan paham.Kalau dah sampai tahap pendahuluan entri sehingga penutup asyik duk bershortform aku tak tahu nak cakap apa.So,biar berpada,nak guna boleh.

Popup Ads
Benda ni paling aku geram.Tekan sikit terus keluar iklan maam-macam.Pernah kena tak ? Kadang-kadang tu,bertimbun iklan kat blog sampai tahap tak boleh nak baca lansung entri sebab penuh tertutup dengan ads/iklan. Aduhh !

Warna
Pada pendapat aku.pemilihan warna / tema sesuatu blog pun memainkan peranan penting jugak tau.Kalau boleh warna blog jangan terlalu gelap .Aku lebih prefer blog yang kaler cerah ,lagi senang nak baca entri.Terserah kepada individu masing-masing.

So,itulah dia tips yang tak berapa nak tips yang aku mampu senaraikan untuk entri kali ni :) Selamat menselesakan pengunjung blog korang ! Tips di atas adalah berdasarkan pengalaman aku selama aku berblogging . Akhir kata renung-renungkan dan selamat mencuba ! hoho.
//Bobyee.



You Might Also Like

11 Like This Entry:

  1. saya paling nyampah popup ads. rasa kalau tak datang blog tu pon...tak terkilan lah.

    ReplyDelete
  2. Thanks 4 da tips. Sekarang ni tengah usaha ringankan blog. :D

    ReplyDelete
  3. Setuju sangat. Geram dengan popup ads tu.. Nak baca entry pun terjenguk sana terjenguk sini kena zoom out sebab screen laptop saya ni kecil.. >.<

    ReplyDelete
  4. Nak menang topup Rm10 ? jom join !

    http://www.syuhadasalleh.my/2013/12/simple-giveaway-by-syuhada-salleh.html

    ReplyDelete
  5. Setuju sangat. nice sharing :) qaqa paling tak suka yg loading berejam. buat habis limit brodband je ><

    ReplyDelete
  6. entry yang bermanfaat.. betul tu.. benci giler dengan widget yang berterabur dan popup ads tu.. lagi lagi dengan blog yang warna dia langsung tak sesuai.. ada yang menggunakan warna yang terlampau cerah sampaikan nak baca tulisan entry pun tak nampak.. huhuh.. :)

    *blogwalking*

    ReplyDelete
  7. Satu lagi, lagu. Huhu. Kalau blogwalking suka buka byk2 tab. Mmg lagu caca marba entah pape je yg didengar. Huhu

    ReplyDelete
  8. nice sharing adam :D setuju yg bab iklan tu ^^

    ReplyDelete