Resepi Gulai Ikan Patin Masak Tempoyak

Sunday, August 04, 2013

Resepi Gulai Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi Gulai Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan-bahan ( untuk 6 orang makan )
  • 1 ekor ikan patin sederhana besar
  • *5 ulas bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • * 3 btg serai
  • *1" kunyit hidup
  • *1 cm halia ( boleh ketuk aja @atau kisar, ikut suka)
  • *15 bj cili api ( boleh tambah kalau nak pedas)
  • 4 cwn air.( Klau nak banyak kuah boleh tambah air lg)
  • sedikit minyak utk menumis .( 1 senduk )
  • 1 1/2 senduk tempoyak.( boleh tambah ikut suka)
  • daun kesum, bunga kantan dan garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan dgn menggunakan perahan limau katuri agar hilang hanyirnya.
  2. Kisar @ tumbuk semua bahan yg bertanda *.Serai ikut suka nak ketuk @ kisar.
  3. Panaskan periuk dan tumis bhn kisar tadi hingga naik bau.
  4. Masukkan air, garam dan tempoyak. Kacau sehingga tempoyak larut.
  5. Bila mendidih masukkan ikan patin, daun kesum dan bunga kantan.
  6. Balik-balikkan ikan patin perlahan-lahan kerana ikan ini lembut dan mudah hancur.
  7. Kecilkan api dan biar hingga ikan masak.
  8. Setelah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.
SELAMAT MENCUBA ^^v

You Might Also Like

1 Like This Entry: