Tutorial : Scrollbar dalam Blog Archive

Thursday, July 04, 2013

Tutorial : Scrollbar dalam Blog Archive

ASSALAMUALAIKUM

Mungkin ramai blogger yang dah tahu cara nak pasang scroll bar dalam archive,tapi ada kemungkinan,masih ada lagi blogger kat luar sana tu,yang belum tahu nak pasang benda ni? kan? kalau macam tu,meh sini,adam kasi tahu:

1st STEP:
1. Sign in blogger > Template > Edit HTML > Tick benda hitam kat tepi tu

2nd STEP:
1. kat keyboard,tekan CTRL+F serentak untuk cari kod ni:
<div id='ArchiveList'>

3rd STEP:
1. Copy code ni:
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>

4th STEP:
1.Paste kod yang adam kasi tadi di STEP 3 tu kat atas <div id='ArchiveList'>

5th STEP:
1.CTRL+F cari kod ni
<b:include name='quickedit'/>

6th STEP:
1.Copy code ni:
</div>

7th STEP:
1.Paste kat bawah kode di step 5 tadi :)

Preview and save :)

You Might Also Like

4 Like This Entry:

  1. thanks for sharing yer adik... satu perkongsian yang menarik...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Misi berjaya menggunakan tutorial ni. :) Thanks Adam

    ReplyDelete