Resepi Kek Marble Cheese

Sunday, July 28, 2013

Resepi Kek Marble Cheese

Bahan A
  • 185gm butter
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 biji telur 

*1/3 cawan susu fresh ditambah sbb adunan agak pekat ~
( dgn menambah susu ni, kek kita lebih moist)

Bahan B
  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 cwn fresh milk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
  1. Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
  3. Dalam bekas lain, pukul cheese dengan gula dan esen hingga sebati. Kemudian masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli dengan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser dengan butter. Kemudian lorekkan menggunakan lidi untuk hasilkan marble.
  5. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong sebab kek ni agak lembab (moist).
sumber: cik ruby

You Might Also Like

6 Like This Entry:

  1. Wahhhhh ,, pagi2 tengok kek ni <3 <3 <3 <3
    adam dah penah buat dah ?

    ReplyDelete
  2. suka kek yang ada campur cheese... i like cheese so much :D

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya.. sempena nk raya ni mcm2 post kuih2 n kek utk raya ek~~menarik2x

    ReplyDelete
  4. entry yang adam buat ni dh penah try ke ? menjadi ? xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh mesti xD resepi kat blog ni memang semua dah perna try tapi bukan Adam lah yang masak samada emak atau kakak wakakaka.Tapi serius best gile kek ni

      Delete