Resepi Dan Cara Memasak Pavlova
23:27 - 4 comments

بسم الله الرحمن الرحيم|Asssalamualaikum

Alhamdulillah dapat lagi kita bersua.so, petang tadi,Adam ada update pasai Pavlova nie.ok,apa pavlova nie,makanan ke? rancangan tv ke? atau sejenis kenderaan?.Alahai,Ya tentulah Makanan kan! nama lagi resepi,so,petang tadi just update gambaq je,korang-korang yang belum baca boleh klik sini

Ya tuan-tuan dan puan-puan inilah makanan yang dimaksudkan.Pavlova...

 

"wah! sedap kan? jangan tersembur air liur sudah :P"

so,Untuk entry kali ni Adam nak share ngan korang pasai cam mana nak buat Pavlova nie kehkeh.

Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung


Topping/hiasan 
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla


Cara membuat
#Pukul putih telur dengan perlahan.
#Masukkan gula satu sudu demi satu sudu sambil putar dengan laju sehingga putih berkilat.
#Masukkan esen vanilla dan gaul.
#Masukkan tepung jagung dan cuka beserta gaul.

#Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius.
#Masukkan adunan ke dalam oven.
#Setelah 15 minit turunkan suhu kepada 140 darjah celcius.
#Bakar selama satu jam.
#Setelah siap dibakar, buka pintu oven sedikit dan tunggu sehingga meringue betul-betul sejuk sebelum dihias dengan menggunakan whipped cream dan buah-buahan masam seperti strawberi, kiwi, blueberi.

selamat mencuba!!

sumber: Google :D
LEAVE YOUR COMMENT HERE, I WOULD APPRECIATE THAT TQ
No spamming.
No harsh words.
Sign in to comment.
Mind your language.
I will reply your comment within 24h.
Mind to click my nuffnang, I will click yours back.

4 comments:

  1. Kalau empat biji putih telur memang tak dapat lah membukit macam gambar. Pavlova nie kena trial&error.

    ReplyDelete
  2. Salam. BW here! wow .. sedapnyaaaaaaa .....thanks bg recipe :) nt bley cube ..

    ReplyDelete
  3. hamboii sedapnyee..
    nk try jgkla.. tp tgn ni mcm x bseni je..hihi

    ReplyDelete