Tutorial : cara letak Ribbon Pada body Blog(bawh headr)

Tuesday, December 25, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم|Asssalamualaikum
Hehe 1st time seumur hidup buat tuto hahaha...
saja saja je muahehehe..sesaje je nak share ngan korang ilmu ilmu yang ada padaku 
nie hehe..dengan tuto nie bolehla jugak korang cantikkan blog korang tue hehe..
untung korang pun dapat !!
ok jom kita ke tuto tue hhee
Ribbon on the body blog???
benda nie  jarang sekali dengar kan??
tapi ada jew blogger blogger yang buat benda nie kat blog diorang?
nie contoh image ribbon on the body blog:

hah! nak buat?? jom jom!!

step 1:
  • Korang cari kod nie #content-wrapper {
  • Copy kod yang aku bagi kat bawah nie:-
background:url('URL IMAGE') repeat-x;
line-height:10px;
-preview dulu oke kalau takde error or rintangan kira okla tue ;)- 
step 2: 

  • Cari kod nie #main-wrapper {
  • Gantikan code> colour Background untuk main wrapper nie kepada transparent contoh: -

#main-wrapper {
margin-left: 14px;
padding-top:38px;
width: 550px;
float: left;
border-radius: 0px;
background: transparent;display: inline; /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
step 3: 

  • Cari kod #sidebar-wrapper {
  • gantikan colour background tue kepada transparent macam di step 2

Siap hehe!!

Nota kaki : -

Url image : boleh digantikan dengan image image yang korang suka.

nie ada contoh image yang bole korang guna..
silakan ambil muahehehe

http://sl.glitter-graphics.net/pub/989/989187lp6iabbqwf.gif



http://sl.glitter-graphics.net/pub/729/729336dsmt00qvjp.gif


http://sl.glitter-graphics.net/pub/1122/1122876oldon71q31.gif


http://sl.glitter-graphics.net/pub/989/989180um8j5de50v.gif


http://sl.glitter-graphics.net/pub/989/989200szzhrc8s9l.gif


Selamat mencuba!!!









You Might Also Like

2 Like This Entry:

  1. wah..dah lama dah cari..thanks yer..selamat bertutot lagi..(:

    ReplyDelete
  2. kalau takde code #content-wrapper { tu macam mana?

    ReplyDelete